Näköradiottomuuden maailmasta henkilökohtaisen yölinjamuiston kautta vaihtoehtohistorioiden visualisointeihin

Ylhäältä johdetun digitelevisiovallankumouksen katkaistua minunkin analogilähetysten kotikatseluni jättäydyin ainakin toistaiseksi liki kokonaan ohjelmavirran ulkopuolelle mutta en siksi koska glorifioisin moisesta kieltäytymistä vaan esimerkiksi kokeakseni kuinka reagoin tuohon katveeseen ja nähdäkseni kykenenkö kompensoimaan sitä itseäni tyydyttävällä tavalla muilla keinoin osatarkoituksenani selvittää näin siirtyisinkö vain verkon ja muiden viestinten varaan vai investoisinko kenties suoraan omaan kannettavaan, joka antaisi mahdollisuuden ammentaa täysimääräisemmin tuosta virrasta. Ensikokemukseni olivat hitusen voimallisempia kuin mitä olin arvellut osin kaiketi johtuen vastaavasta ilmiöstä kuin usein käytetyssä esimerkissä hyvästä terveydessä, jonka arvoon monet kiinnittävät enemmän huomiota sen horjuessa ajatusten keskittyessä muutoin ehkä mielekkäästikin siihen keskimäärin epäsuoremmin kuten ohjelmavirran sisältöön sen olemassaolon ajattelun sijaan kuten kohdallani, joka kyllä sitten huomasi värejä ja ääniä aiemmin pursunneen kotilähteensä tyrehtymisen pimenevässä syksyssä, minkä drastisuuteen oman lisänsä antoi myös kotiverkkoyhteydettömyyteni. Kirjavarantojeni lukemattomat sivut jättivät minulle kuitenkin janon visuaalisiin ärsykkeisiin ja sitä juottaakseni astelin jo muutaman päivän kuluttua elokuviin. Shrek III animaatiomaailmoineen ainakin ajoi tätä asiaa marssittaessaan valkokankaalle tarinan, joka rinnasti uuden kuninkaan etsinnän ja Shrekin kypsymisen isyyteen vastassaan alhaison vallankaappausyritys. Televisiovallankumouksen tuolla puolen avautuva radiokanavien ancien regimé on ollut nyt myös entistä pidemmälle sen valtakuntiin suuntautuvien kuunteluretkieni kohteena huolimatta radiokanavasurffauksen ja itse ohjelmien hitaudesta verrattuna audiovisuaalisiin televisiovastineihinsa johtuen kuvaulottuvuuden puuttumisesta, mikä kaventuma voi periaatteessa ainakin osin korvautua muutoin asiaohjelmissa huolellisemmalla sanankäytöllä ja kuuntelijan omalla niitä täydentävällä mielikuvituksella. Eräällä tällaisella retkelläni törmäsin Radio Peilin taajuudella Tuomas Enbusken juontamaan keskusteluohjelmaan, jonka teemaksi oli otettu prinsessa Dianan kuoleman kymmenvuotispäivänä kysymys siitä tulisiko monarkiat lakkauttaa ja johon jopa Erkki Toivasen kuulu ääni otti osaa Isosta-Britanniasta lopputulemalla, jota ei voinut kuvata miksikään tasavaltalaisuuden triumfiksi…

Omaan aiempaan henkilökohtaiseen radiohistoriaani sisältyy niin Kai R.Lehtosen omassa ajassaan suomalaisittain Yleisradion kontekstissä konservatiivisin piikein varustettujen Historiaa pitkin poikin radiopakinoitten kuuntelemista aikoinaan kuin myös vaikkapa myöhemmin itsestäni tehty lyhyt radiohaastattelu toimiessani erään poliittisen puolueen liepeillä ja eräiden tuttavieni järjestäminen hieman samansuuntaiselta sektorilta ystäväni tuolloin juontamaan turkulaisen paikallisradion keskusteluohjelmaan mutta kenties mieleenpainuvin episodini omalla kohdallani radiomaailmassa sattui kuitenkin niiden jälkeen ansaitun legendaarisen maineen saaneen Pekka Saurin juontaman Yölinjalla ohjelman parissa kerran tämän vuosikymmenen alkuvuosina. Ihmissuhteitteni maailmassa kyse oli epookista ajalta ennen niin Kristuksen morsiamen tapausta kuin Koltatartakin erään naisen kotona, jonka luona tuolloin kutakuinkin puolittain asuin vajaan vuoden kun ollessani siellä eräänä yönä kuuntelemassa kyseistä ohjelmaa kiinnitin huomiotani satunnaisen miekkosen vuodatukseen Saurille omasta entisestä naisystävästään sekä tämän kera nykyään liikkuvasta mieshenkilöstä ja heidän suhteistaan, mikä kuulosti minusta joiltain osin mielekkäältäkin puheelta hänen kuvailemansa tilanteen muistuttaessa osittain omaani, mikä ei ollut ihme sillä vieressäni makaavan naisen ilme näet jo paljasti häntä katsoessani ennen asian verbaalista muotoilua kysymyksessä olleen juuri meidän tapauksemme, mitä Sauri ei juurikaan kommentoinut vaan kysyi vuodattajan omasta nykyisestä ihmissuhdetilanteesta, jolloin tämä ilmoitti tapailevansa useampia naisia, mikä tosin ei luullakseni myöhemmässä vaiheessa estänyt häntä käymässä takomassa entisen naisystävänsä ovea ja ikkunoita ollessani itsekkin paikalla, mikä puolestansa aiheutti minussa tuolloin eräänlaisen déj

Report This Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *