Turun tähtitieteen tohtori Faustista & Skinheadien hyökkäyksestä Neitsytkuningattaren tragedian kautta Pennisillan parhaaseen paikkaan

Kompensoin omaa taittuneen viime vuoden televisiottomuuden loppuperiodiani osaltaan käymässä aktiivisesti katsomassa Suomen Elokuva-arkiston Turun näytäntöjä edesmenneen Ingmar Bergmanin Seitsemännestä Sinetistä alkaen täyttäen samalla näin myös henkilökohtaisen klassikkoelokuvasivistykseni aukkoja, joihin sisältyi F.W.Murnaun vamppyyritarina Nosferatu, josta olin aiemmin nähnyt vain otoksia ja jonka loihtima tunnelma onnistui saamaan minut pauloihinsa hieman etukäteisarvelujani voimallisemmin. Tuota liki runollista elokuvaa katsellessani ajatukseni vaelsivat toviksi sen aikaansaamaa assosiaatioketjua pitkin Vartiovuoren laella likellä konstantinopolilaista työpaikkaani kohoavan C.L.Engelin suunnitteleman tähtitornin näyttämölle keskelle sekä raivoavaa Turun paloa että tieteenhistoriaa niin aiemmin J.W.Goethen kuin sittemmin Murnaunkin käsittelemän Faustin tarinan varhaiseen omaan varianttiini F.W.Argelanderin henkilöhahmoon sovellettuna pitkälti inspiroituneena tämän Aurinkokunnan matkasuuntaa siellä selvittäneen Turun akatemian observaattorin legendaarisista syyskuun neljännen päivän illan havaintopäiväkirjamerkinnöistä vuodelta 1827:

Report This Post

6 thoughts on “Turun tähtitieteen tohtori Faustista & Skinheadien hyökkäyksestä Neitsytkuningattaren tragedian kautta Pennisillan parhaaseen paikkaan

 1. elikar

  Turun Sanomien Minne tänään -palstalla teatteriesitysten kohdalla tänä sunnuntaina 16.maaliskuuta:

  Tohtori Faustuksen traaginen tarina Christopher Marlowen klassikkonäytelmä näyttelijä Peter-Sebastian Lehtosen esittämänä, vapaa pääsy, Naantalin kirkko, Nunnankatu 2, Naantali, klo 18.”

  Teatteri Figuuri puolestansa kertoo laajemmin tästä omasta esityssovituksestaan taustanäkemyksineen seuraavasti kotisivuillaan:

  Kirjoittanut Christopher Marlowe
  Suomentanut ja valmistanut Peter-Sebastian Lehtonen

  Tohtori Faustuksen traaginen tarina oli valmistuessaan ensimmäinen eurooppalaiseen Faust-myyttiin pohjautunut draamateksti. Sen kirjoittaja Christopher Marlowe (1564-1593) oli William Shakespearin ohella kenties maineikkain Elisabethin aikaisen Englannin dramaatikoista. Nyt nähtävä teos on Tohtori Faustuksen traagisen tarinan ensimmäinen suomenkielinen esitys ja kautta aikain ensimmäinen Christopher Marlowen draamatekstiin pohjautuva teatteriesitys Suomessa. Tekstin esittäjänä ja suomentajana toimii näyttelijä Peter-Sebastian Lehtonen (s.1980), joka jatkaa länsimaisen draaman ja näyttelijän tekniikan alkumuotoihin perustuvien sooloteostensa sarjaa.
  Faustus on tiedemies, joka myy sielunsa paholaiselle. Tämä ei tapahdu kuitenkaan siksi, että hän saavuttaisi lopullisen tiedon olemassaolon tarkoituksesta. Faustus ei suostu kohtaamaan perimmäistä eksistentiaalista merkityksettömyyttä ja pakenee vaanivaa kauhua löytämällä lohdun materiasta ja tavaramaailmasta, rahasta ja vallasta ihmisten yli.

  Kuvat: Wikipediasta ja Teatteri Figuurin kotisivuilta

  Report This Comment

 2. elikar

  Tiede -lehti verkkouutisissaan 24.3.2008:

  Voittaja ei rankaise muita

  Voittajat eivät ole halukkaita rankaisemaan muita. Tämä kävi ilmi pelitilanteessa, jossa tutkittiin ihmisten yhteistyötä.

  Rangaistuksesta koituu yleensä kustannuksia myös rankaisijalle. Yhteisön on kuitenkin uskottu hyötyvän siitä, että välistävetäjiä ja vapaamatkustajia kuritetaan.

  Uudessa peliteoreettisessa tutkimuksessa osoittautui, että voittoisimmat pelaajat olivat niitä, jotka olivat rankaisseet toisia harvimmin. Häviäjät taas olivat jakaneet eniten rangaistuksia ja joutuneet koston kierteeseen.

  Tutkijaryhmä arveli, ettei taipumusta rankaisemiseen ehkä sittenkään selitä yhteinen hyvä vaan jokin muu, kuten vallan käytön ja hierarkioiden rakentamisen tarve.

  Tutkimuksen julkaisi Nature.

  Report This Comment

 3. elikar

  Faust – What the Mind Rejects

  FAUST – What the mind rejects. An exploration of the human drive to seek mystery and the explanation of mystery.

  “Based on the myth of Faust, the performances examines the human drive to search, to go beyond, to explore the mystery of life and death. Can we accept that something is impossible to grasp? Can we accept to live knowing that maybe there is nothing beside this absurd existence? Faust wants to experience everything that is possible to do for a human, until he finally reaches happines. The play combines maks theatre, gestual theatre and puppets in a onirique interpretation of Goethe’s Faust.”

  Naamio- ja nukketeateria.
  Ohjaus: Davide Giovanzana
  Esiintyjät: nukketeatterin 1. vuosikurssi

  Ensi-ilta:28.3.2008 klo: 19:00

  Muut esitykset:
  pe 28.3. klo 19.00
  la 29.3. klo 19.00
  ti 1.4. klo 19.00
  to 3.4. klo 19.00
  pe 4.4. klo 14.00
  la 5.4. klo 17.00
  su 6.4. klo 15.00

  Taideakatemian Köysiteatteri
  Linnankatu 56
  (sisäänkäynti Varvintorilta)

  IKÄSUOSITUS: yli 10 -vuotiaille.

  Liput ovelta 6e/3e
  Varaukset:
  lippuvaraukset.taideakatemia@turkuamk.fi

  Report This Comment

 4. elikar

  Yleisradio 29.8.2008:

  Saksassa Faust edelleen teattereiden eniten esitetty teos

  Goethen Faust on edelleen Saksan teattereiden eniten esitetty teos. Toissa esityskaudella teosta esitettiin maassa 46:na eri ohjauksena. Seuraavaksi suosituimpia näytelmiä olivat Shakespearen Kesäyön unelma ja Schillerin Kavaluus ja rakkaus. Saksan teatteriliiton mukaan yleisö on klassikkojen ohella kuitenkin yhä kiinnostuneempi myös moderneista näytelmistä. Saksan näyttämöillä esitettiin toissakaudella yli 500 uutta teosta.

  Oopperataloissa yleisön maku on sitävastoin pysynyt melko konservatiivisena. Toissakaudella eniten esitetty ooppera Saksan oopperataloissa oli edelleen Mozartin Taikahuilu. Sitä seurasivat Humperdinckin Hannu ja Kerttu, Mozartin Figaron häät ja Bizet

  Report This Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *